Összetett szájszag


A régészeti adatok szerint az emberek legalább 5 ezer éve fogyasztanak fokhagymát —írja a Live Science.

összetett szájszag

A hagyma rengeteg népszerű étel alapanyaga, de a fogyasztás mellékhatását, a sokszor órákig kitartó szájszagot sokan ki nem állhatják. Mégis hogy lehet, hogy a fokhagyma ízét sokan szeretik, az illatát viszont nem? Mikor felvágják, illetve megrágják a hagymát, különböző anyagok, például allil-metil-szulfid szabadul fel — a folyamatról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

összetett szájszag

A vegyületek adják a növény jellegzetes aromáját, amely a levegőben terjedve még kellemes. A fokhagyma ízét feltételezhetően azért szeretik annyian, mert igen összetett: egyszerre édeskés, sós, összetett szájszag és csípős.

összetett szájszag

Fotó: iStock A szájba bekerülve viszont a hagyma jóval intenzívebb szagot okoz, ami már kellemetlen lehet. A hagymaszag egy részét a szájban maradt apró hagymatöredékek váltják ki, a szag jelentős részének forrása összetett szájszag az emésztőrendszerben van.

összetett szájszag

Ahogy a gyomorban tovább emésztődik a hagyma, egyre több és több vegyületet bocsát ki. Az allil-metil-szulfid például olyan kicsi, hogy nem is esik át további lebontáson, hanem egyenesen bekerül a véráramba, tovább terjesztve a szagot egészen a tüdőig.

összetett szájszag

Az intenzitás elsősorban annak kellemetlen, aki a hagymát ette. A kívülállónak nem is annyira maga az aroma, hanem egy másik ember szájszagának érzékelése lehet bosszantó.

összetett szájszag

Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire. Kövess minket rendszeresenlehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?! Kiemelt fotó: iStock.

Gondolnád, hogy a kellemetlen leheletet akár a túlzottan szénhidrátszegény diéta is okozhatja?