Összetett szájszag
A régészeti adatok szerint az emberek legalább 5 ezer éve fogyasztanak fokhagymát —írja a Live Science.

A hagyma rengeteg népszerű étel alapanyaga, de a fogyasztás mellékhatását, a sokszor órákig kitartó szájszagot sokan ki nem állhatják. Mégis hogy lehet, hogy a fokhagyma ízét sokan szeretik, az illatát viszont nem? Mikor felvágják, illetve megrágják a hagymát, különböző anyagok, például allil-metil-szulfid szabadul fel — a folyamatról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

A vegyületek adják a növény jellegzetes aromáját, amely a levegőben terjedve még kellemes. A fokhagyma ízét feltételezhetően azért szeretik annyian, mert igen összetett: egyszerre édeskés, sós, összetett szájszag és csípős.

Fotó: iStock A szájba bekerülve viszont a hagyma jóval intenzívebb szagot okoz, ami már kellemetlen lehet. A hagymaszag egy részét a szájban maradt apró hagymatöredékek váltják ki, a szag jelentős részének forrása összetett szájszag az emésztőrendszerben van.

Ahogy a gyomorban tovább emésztődik a hagyma, egyre több és több vegyületet bocsát ki. Az allil-metil-szulfid például olyan kicsi, hogy nem is esik át további lebontáson, hanem egyenesen bekerül a véráramba, tovább terjesztve a szagot egészen a tüdőig.

Az intenzitás elsősorban annak kellemetlen, aki a hagymát ette. A kívülállónak nem is annyira maga az aroma, hanem egy másik ember szájszagának érzékelése lehet bosszantó.

Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire. Kövess minket rendszeresenlehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?! Kiemelt fotó: iStock.