Élő gazdafajok


Az élősködőkórokozó és szimbionta fajok többé-kevésbé gazdaspecifikusak; tehát olykor csak egyetlen, máskor több, de egymással rendszerint rokonságban álló gazdafaj egyedeinek testén vagy testében élnek.

élő gazdafajok

A gazdaváltás e specificitás fajlagosság evolúciós megváltozása. Az ember és rokonai törzsfája szürke, a tetvek törzsfája vörös színnel jelezve. A kospeciáció összehangolt fajképződés hasonló törzsfákat eredményezett, melyet csak két esemény zavart élő gazdafajok.

Elsőként a gorilla tetvek gazdaváltása egy új faj, a lapostetű kialakulását eredményezte az emberen. Másodszor az élő gazdafajok tetvek Pediculus humanus faja kettévált, és így létrejött a ruhatetű és fejtetű.

A hengerek a gazdapopulációt jelképezik stabil vagy egyedszámmal, a parazita populációkat vörös nyilak jelképezik.

élő gazdafajok

Az 1-es típusú gazdaváltás inkább a növekvő méretű gazdapopulációk felé történik, mint amilyenek az inváziós fajok pionír populációi fent. Ezzel szemben a 2-es típusú gazdaváltás a szűkülő méretű gazdapopulációk fokozatos elhagyását jelenti, pl.

élő gazdafajok

E gazdaváltás után az új populáció többé-kevésbé elszigetelődik a donor gazdafajon változatlanul tovább élő parazita populációtól, így az esemény hosszabb távon akár új parazitafaj képződéséhez is elvezethet. Ilyenek lehetnek pl.

élő gazdafajok

A parazita korábbi elsődleges gazdafaja fokozatosan veszít jelentőségéből, másodlagos gazdafajjá alakul, és a folyamat végén esetleg teljesen megszűnhet jelentősége, elhagyott gazdafajjá válhat. Gyakrabban a fokozatosan csökkenő méretű gazdapopulációk esetében fordul elő, melyeket e mechanizmus révén fokozatosan elhagynak korábbi parazita- és patogén fajai.

Cold Spring Harbor perspectives in medicine 1 1a DOI : PMID Science56—

élő gazdafajok