Helminth tudomány, Férgekkel az autoimmun betegségek ellen


paraziták vincent hennebicq

E—mail: jvoros nhmus. A foltos szalamandra hazai elterjedésére vonatkozó első adatok mintegy évvel ezelőtt kerültek publikálásra, majd azt követően hosszú ideig csekély mértékben változott a főbb lelő- helyek köre. Munkánk során célul tűztük ki, hogy a korábbi publikált adatok ismételt feldolgozásával, az utóbbi évtizedekben készült jelentésekben, kéziratokban meglévő és a még publikálatlan adatok feldolgozásával rávilágítsunk a faj állományainak és elterjedési területének változásaira.

Saját felmé- réseink az utóbbi években új előfordulási adatokat szolgáltattak vagy erősítettek meg, illetve felhívják a figyelmet a foltos szalamandra fennmaradását veszélyeztető tényezőkre.

oxpeckers paraziták

Jelentős adatgyarapodás történt elsősorban a nyugat-magyarországi régióban, a Cserhát és az Aggteleki-karszt területén, de a korábban már ismert régiókban is. A jelenleg ismert előfor- dulás szorosan összefügg a középhegységi jellegű, hűvös klímájú erdőállományok és a lárvanevelésre alkalmas vízfolyások, vízterek meglétével.

emberi férgek, mint kezelni

Az 50 évvel ezelőtti időszakból származó és az azóta fel- lelt adatok alapján készült térképek a faj helminth tudomány területének bővülésére és szűkülésére a különböző régiókban egyaránt mutatnak példákat. Kulcsszavak: foltos szalamandra, Salamandra salamandra, elterjedési terület változása, új lelőhe- lyek, veszélyeztető tényezők.

petesejtciszták parazita teszt