Haematophagous paraziták, Biológiai kislexikon | Digitális Tankönyvtár


Ez a parazita elsősorban Latin-Amerika vidéki területein található, ahol az embereket elsősorban a triatomine bedbugs fertőzött ürülékein keresztül továbbítják az embereknek. Ha nem kezelik, a Chagas-betegség súlyos szív- neurológiai vagy emésztőrendszeri szövődményeket okozhat. A kezelés az akut haematophagous paraziták során a parazita eliminálására vagy csökkentésére, valamint a későbbi szakaszokban a jelek és tünetek kezelésére összpontosít.

Ha elhanyagolják, Chagas-betegség potenciálisan halálos antropozoonózist jelent. Ezek a rovarok hematophagusok, és T. A triatomikus hibák elsősorban Mexikó, Dél-Amerika és Közép-Amerika vidéki vagy külvárosi területein sárban, szalmában és kunyhóban élnek.

haematophagous paraziták

A nap folyamán haematophagous paraziták a rovarok elrejtik a falakban vagy a tetőben lévő repedéseket, és éjszaka aktiválódnak, amikor vérüket táplálják. Általában a bőrt mint az arcot kitett területet harapják, így a paraziták elmaradnak; A vér étkezés közben a vektor a kárhoz közel fekszik, irritálja a férfi bőrét és viszketést okoz.

haematophagous paraziták

Amint a testben van, T. Hogyan terjed a betegség Vektor a hematophagous bedbugs, triatominek, az alcsaládba tartozó harapások által közvetítettek. A fertőzött donorok vérátömlesztésével; Függőleges úton: a fertőzött anyától a gyermekig terhesség vagy szülés alatt ; A fertőzött donorokból származó szervek vagy sejtek és szövetek átültetésével; Orálisan a fertőzött ágyakkal szennyezett élelmiszerek fogyasztása ; Véletlen expozíció a parazitára a laboratóriumban; Érintkezés fertőzött vadon élő állatokkal, mint például mosómedve és haematophagous paraziták.

Főbb tények Becslések szerint világszerte mintegy millió ember fertőzött meg a Trypanosoma cruzi-val. Az utóbbi évtizedekben más kontinenseken is megtalálható Chagas-kór, amely csak a közép- és észak-amerikai országokra korlátozódott. Ez az új elosztás elsősorban a Latin-Amerikából a világ többi része felé irányuló migrációs áramlásoknak köszönhető, amelyek fokozatosan megváltoztatták a betegség járványügyi jellemzőit. Az amerikai trypanosomiasis kezelhető, ha a kezelést a fertőzés után azonnal elkezdjük.

A VISELKEDÉSÖKOLÓGIA MODERN IRÁNYZATAI

Csak két gyógyszer áll rendelkezésre "hivatalosan", és hatékonyan megölik a parazitát: nifurtimox és benznidazol. Latin-Amerikában a vektor környezeti szabályozás a leghasznosabb módszer a Chagas-betegség megelőzésére.

Élősködők - bemutató, kritika, élménybeszámoló

Az érintett régiókban a vérminták szűrése és a megfelelő diagnosztikai tesztek alapvető fontosságúak a transzfúzió és a szervátültetés megelőzése érdekében.

Jelek és tünetek További információ: Tünetek Chagas-betegség A vektorátvitelben az inkubációs időszak körülbelül egy hét. A fertőzés után Chagas-betegség két különböző fázisból áll: akut és krónikus.

  1. Mi a szimbiózis?
  2. Diatómaföld paraziták emberben
  3. A paraziták gyantával történő tisztítása

A tünetek változó módon jelentkeznek enyhe és súlyosbár sokan nem tapasztalnak zavart a krónikus fázisig. Akut fázis A Chagas-betegség akut fázisa a fertőzés után hetekig vagy hónapokig tart indikatívan körülbelül két hónapig tart.

A kezdeti fázisban nagyszámú parazita kering a véráramban magas parazitémia.

A férgek tünetei gyermekeknél, a gyógyszerek és a népi gyógyszerek hatékony kezelése és megelőzése

A legtöbb esetben a tünetek hiányoznak vagy enyheek, de lehetnek láz, fejfájás, nyirokcsomók, duzzanat, izomfájdalom, légzési nehézség, duzzanat és hasi haematophagous paraziták mellkasi fájdalom. Egyes emberek, akik érintkeznek a Chagas-betegséget átvivő hordozóval, az inokulációs ponttól függően a következő jellemző jeleket mutathatják: Chagoma : gyulladásos csomót tartalmaz, amely a rovarcsípés után a bőrben jelentkezik; Romaña jel : akkor fordul elő, ha a T. A Romaña jel a fertőzés utáni héten belül jelentkezik, és az egyoldalú pálcás ödéma jellemzi, amely nem túl fájdalmas és az arc szélén helyezkedik el a rovarcsípés által okozott seb közelében.

A jel a Chagas-betegség akut fázisához kapcsolódik, és több hétig kíséri a helyi limfadenopátia és láz. Bár a Romaña jel nagyon jellemző az amerikai trippanoszomiasisra, nem minden beteg fejlődik. Az akut fázisban kialakuló tünetek általában spontán megszűnnek. Ha azonban kezeletlen marad, a fertőzés rejtett formában marad sok éven át, majd a krónikus fázis átveheti. Az akut fázis is súlyos lehet az immunrendszer gyengülése esetén.

Mi a szimbiózis? A szimbiózis szó jelentése

Krónikus fázis A krónikus fázis különböző klinikai formákat mutathat be; az előforduló tünetek a kezdeti fertőzés után év után jelentkezhetnek, vagy soha nem fordulhatnak elő határozatlan formában.

A krónikus fázis során a paraziták főleg a célszövetekben koncentrálódnak, mint például a szív, az emésztőrendszer simaizomjai és az autonóm és központi idegrendszer sejtjei.

haematophagous paraziták

Súlyos esetekben a krónikus fázisban a Chagas-betegség jelei és tünetei lehetnek: Szív komplikációk, amelyek közé tartozhatnak aritmiák, kardiomiopátiák megnövekedett szívizom és szekunder trombózis. A Chagas-betegség progressziójával a szívelégtelenség szívelégtelenséghez vagy hirtelen szívmegállásból eredő halálhoz vezethet; Bél komplikációk emésztőrendszeri káliás betegségamelyek magukban foglalhatják a nyelőcső mega nyelőcső vagy vastagbél megakolon tágulását.

haematophagous paraziták

A krónikus emésztőforma nyelési nehézségeket okozhat másodlagos achalasiasúlyos fogyást, alultápláltságot, hasi fájdalmat és székrekedést a vastagbél bővülése miatt. Krónikus fertőzésben szenvedő betegeknél az idegrendszer bevonása idegsejtek kialakulását, demenciát, krónikus encephalopathiát, érzékszervi és motorhiányt okozhat.

A fizikai vizsgálat kimutatja a Chagas-betegség haematophagous paraziták, például: kardiomiopátia; Nagyított nyirokcsomók; A szívfrekvencia változása aritmia és tachycardia. A szerológiai diagnózis azt mutatja, hogy az antitestválasz vagy a T. Azonban a vér kenetének értékelése csak a fertőzés akut fázisában érvényes, amikor a parazitémia magas, és a T. A diagnózist általában legalább két különböző szerológiai vizsgálat eredménye alapján fogalmazták meg, beleértve az alábbiakat: ELISA Enzim-kapcsolt immunoszorbens-vizsgálatkomplement-fixációs teszt CFhemagglutináció schistosoma parazita kezelés vagy közvetettközvetett immunfluoreszcencia IFAradioimmunoassay stb.

Alternatív megoldásként a törzs diagnosztizálását és azonosítását a polimeráz láncreakcióval PCR vagy xenodiagnózissal lehet elvégezni a fertőzött ágyakat a beteg vérével tápláljuk, és a béltartalmukat vizsgáljuk a paraziták jelenlétének kimutatására.

haematophagous paraziták

A további vizsgálatok meghatározhatják a betegség stádiumát ha a betegség a krónikus fázisba lépett, vagy már felmerültek szövődményekés lehetővé teszik a terápia hatékonyságának figyelemmel kísérését néhány példa: elektrokardiogram, nyelőcső manometria és mellkasi vagy hasi röntgen. A parazitaellenes szerekkel történő kezelés hatékonyabb, ha közvetlenül a fertőzés után adják be az akut fázis kialakulásának időpontjában.

Chagas-betegség kezelhető benznidazollal és nifurtimox- szal ; mindkettő korlátozottan képes a parazitológiai gyógyulásra azaz a T.

  • Tejszerű szájszag felnőtt embernél
  • Mivel a nõstény többségû magzatokat tartalmazó alomban nagyobb az esély a nõstény szomszédokra, a hatások halmozódnak, egyre nõie- 1.
  • Fertőzés akkor fordul elő, ha a halakat nem megfelelő hőkezelésnek vetik alá.
  • Giardia bleach
  • Voros szinu gyurusfereg neve
  • Emberi pinworm férgek kezelése
  • Széles spektrumú paraziták elleni gyógyszer

Az akut fázisban és a veleszületett fertőzésben szenvedő újszülöttek számára etiológiai kezelést ajánlunk; hatásos lehet a betegség újbóli aktiválódásának megakadályozására például immunszuppresszió esetén és a korai krónikus fázisban szenvedő betegek számára.

A benznidazol és a nifurtimox fő ellenjavallatai a terhesség és a vese- vagy májelégtelenség. Továbbá a nifurtimox ellenjavallt neurológiai vagy pszichiátriai betegségekben szenvedők számára. A Chagas-betegség terápiás megközelítésének megválasztása gyakran a betegség stádiumától és a beteg korától függ. A mellékhatások gyakorisága alacsonyabb, ha a beteg haematophagous paraziták.

A fertőzött felnőtteknél, különösen a határozatlan formájúaknál, az etiológiai kezelést lehet jelezni, de a gyógyszer potenciális előnyeit - a Chagas-betegség kialakulásának megelőzésében vagy késleltetésében - a terápiás protokoll hosszú időtartamára tekintettel kell értékelni legfeljebb 2 hónap. Amint az amerikai trypanosomiasis eléri a krónikus fázist, a szakaszában a galandférgek nem hatékonyak a betegség kezelésében.

A tüneti kezelés a specifikus tünetektől és a Chagas-betegségből eredő szív- vagy bélrendszeri megnyilvánulásoktól függ. A haematophagous paraziták fertőzés időpontjától a szívproblémák vagy az emésztőrendszeri káliás megbetegedés kialakulásához több mint 20 év lehet.

Chagas-betegség - amerikai trippanoszomiasis

A rendellenes szívritmusok aritmiák, kamrai tachycardia stb. Hirtelen halált okozhatnak. Ha szívelégtelenség alakul ki, a Chagas-betegség néhány éven belül halálos. Azok a utazók, akik beltérben aludnak, jól megépített struktúrákban, alacsony a fertőzött triatomine bedbugs expozíciós kockázata. Ezek a vérszívók éjszaka aktívabbak, és főként a rossz minőségű higiéniai-egészségügyi állapotban, a vidéki területeken vagy a szokásos turisztikai körökön kívüli endemikus területeken fertőződnek meg.

Élet, -, Ágy, Cimex, Lectularius, Bogár, Biciklizik

A megelőző hogyan lehet eltávolítani a férgeket az arcról a következők: Vektorvezérlés, amelyet környezetvédelmi szinten lehet megvalósítani, ha inszekticideket alkalmazunk a Trypanosoma cruzi vektorok potenciális menedékhelyeinvagy bármelyik terep-sátrát permetrinrel impregnálva.

Viselkedési profilaxis : ne aludjon szalmából vagy sárágyból, távolítsa el az ágyat a falakról, és ellenőrizze, hogy a bútorok mögött nincsenek rovarok.

haematophagous paraziták

Személyes megelőző intézkedések: használjon ágyhálót ha inszekticiddel impregnálva haematophagous paraziták, és a bőrön lévő bőrön repedens.

Ezenkívül az utazóknak tisztában kell lenniük más lehetséges átviteli utakkal, mint haematophagous paraziták a vér és az élelmiszer.