Féregjarat csillagaszat. A féregjáratok titka


Tartalomjegyzék

Tudományos szimulációnak már jó az Interstellar molnarlaszlo csillagászat A fekete lyukak és féregjáratok szakértőjeként évek óta foglalkozott egy olyan film ötletével, amely ezeknek a rejtélyes égitesteknek a tulajdonságait használná fel. A lehetőségek tárháza igen széles: a féregjáratok hipotetikus átjárók a téridő távoli pontjai között, a fekete lyukak pedig mindenféle szédítő tulajdonsággal bírnak, idődilatációtól eseményhorizontig.

Társa is volt ebben a munkában, a filmproducer Lynda Obst személyében. Kicsi a világ: Thorne és Obst évtizedekkel korábban egy Carl Sagan által összehozott vakrandin találkoztak először. Thorne javasolta később Sagannak a féregjáratot a Jodie Foster-féle Contact alapjául szolgáló regénybe.

Így működik a Világegyetem / A fekete lyukak rejtélyes eredete S05E03

Spielberg végül aztán ment, egy újabb Nolan testvér, Christopher, pedig jött, és együtt átdolgozták a forgatókönyvet. Ebből lett végül az Interstellar magyar címe Csillagok között, itt nézhető egy előzetes. Kip Thorne.

tabletták férgeknek 12 éves kortól parazitaellenes gyógyszer riol ára

Fotó: Joseph Puhy. Chris Nolan szerette volna minél jobban megérteni a film tudományos hátterét, ezért konzultálni kezdett Thorne-nal.

Account Options

Az új forgatókönyvben — spoiler alert! Maradtak a féregjáratok. Sőt, van a forgatókönyvben egy fekete lyuk is.

férgek fejlodese vásárolni gyógyszert drogos

Ami egy újabb kérdést hozott magával: Hogyan néznek ki ezek? Mármint nem vizuáleffekt-bullshit szintjén, hanem tényleg?

Navigációs menü

Nolannek a leghalványabb fogalma sem volt róla, de tudta, kinek lehet. Felhívta Kip Thorne-t, hogy hajlandó lenne-e segíteni a Double Negative cégnek, megadni a szükséges egyenleteket a féregjarat csillagaszat effektek kiszámításához. A féregjárattal kezdték a munkát.

  1. Enzimek kezelése férgek
  2. Férgek kezelése 2 éves gyermek számára
  3. nyelvprofil.hu - Féregjárat-vadászat szovjet technikákkal
  4. Parazita toxoplazmózis
  5. A féregjáratok titka
  6. Féregirtó szerek

Thorne az alapoktól, az Einstein-féle téregyenletektől indult, és hamarosan tudományos cikkekkel versengő bonyolultságú jegyzeteket küldött a Double Negative-nak, akik belepakolták azokat a szerverfarmjukba. Az eredmény lenyűgöző volt: mint egy kristálygömb, amelyben tükröződik az egész Univerzum, egy gömbszerű lyuk a téridőben.

A sikeres próba után nekifogtak a fekete lyuknak. Thorne egy közel fénysebességgel forgó égitest körüli téridő egyenleteit vezette le.

férgek a kertben kerekes féreg paraziták képei

A számításokhoz újra kellett írni az egész renderelő szoftvert is. Hagyományos esetben a szoftver a fényt egyenes vonalak mentén követi, az ilyen objektumok körül azonban maga a téridő is görbült, a fény pedig követi ezt a görbületet.

Utazás téren és időn át

A bonyolult fizika miatt voltak olyan képkockák, amelyeket órán át számoltak a gépek, és összesen terabájt adatot gyártottak le a filmhez. Így torzítja el a fekete lyuk a fényt maga körül. Forrás: Kip Thorne.

Hiszen semmi sem jön ki belőle a klasszikus Swarzchild féle modell szerint. De azóta már többféle modell létezik.

De nem volt elég csak a fekete lyukat modellezni. Önmagában a fekete lyuk csak egy sötét korongnak tűnne, amely körül furcsán torzul az égi háttér, de Nolan féregjarat csillagaszat volna hangsúlyozni, hogy ez valójában egy gömbszerű égitest.

Szerencsére a fekete lyukak nem csak a fényt térítik el.

Nehezen bizonyítható, de bizonyítható

Megjegyzés: a fekete lyukak nem holmi égi porszívók: ezek is csak gravitációval működnek, mint minden csillag és bolygó. Csak azt szippantják be magukba, féregjarat csillagaszat túl közel kerül az eseményhorizonthoz. Ha van anyag, vagyis gáz és por a fekete lyuk körül, és tulajdonképpen miért ne lenne, akkor az egy forró, forgó korongba rendeződik. Ilyen akkréciós korongokat sokfelé látunk csillagok körül is.

rossz lehelet hasnyálmirigy-betegség esetén platyhelminthes fasciola

Elhelyeztek hát egy teljesen lapos, világító korongot is a fekete lyuk körül, és megnyomták a gombot.