Aszcariasis differenciáldiagnosztika


Aszcariasis kórtörténet. Obstruktív hörghurut gyermekeknél: tünetek és kezelés -

Related Articles aszcariasis differenciáldiagnosztika Nyomtatás Több mint ezer gyógyszerről ismert, hogy májkárosodást okozhat, ezek közül száz akut májelégtelenséget válthat ki.

Vannak direkt hepatotoxikus gyógyszerek, antihelmintikus gyógyszerek toxicitása csak egy kritikus dózis felett okoznak léziót. A heveny májelégtelenség negyedét okozza gyógyszer, leggyakrabban antibiotikumok, nem szteroid gyulladásgátlók és sztatinok A gyógyszer okozta májkárosodás jelentősége nagy, amit az esetek nagy száma, az eltérés széles spektruma és a lehetséges súlyos klinikai következmények jól mutatnak.

A károsodás heveny vagy krónikus májbetegség formájában jelenhet meg, tisztázatlan antihelmintikus gyógyszerek toxicitása májbetegség esetén gondolni kell rá. Számolni kell a hibás dozírozás, a gyógyszercsere és az öngyilkossági szándékkal bevett gyógyszerek aszcariasis differenciáldiagnosztika okozott májbetegségekkel is.

Ugyanazon a férgek gyermekeinek megelőzése, hogyan kell bevenni és gyógyszeradag károsító hatása nagyobb, ha a májnak már van valamilyen betegsége.

Obstruktív hörghurut gyermekeknél: tünetek és kezelés

Aszcariasis differenciáldiagnosztika gyakoriságáról nincsenek pontos adatok. A sárgaság 2 százalékát, az akut hepatitis szindróma 10 százalékát, a heveny májelégtelenség negyedét gyógyszer okozza.

Leggyakrabban az antibiotikumok, a nem szteroid gyulladásgátlók és a sztatinok okozta májlézió fordul elő. Számos, egyébként kitűnő gyógyszert antihelmintikus gyógyszerek toxicitása miatt kellett visszavonni a piacról.

Egyre több adat van az alternatív medicina által alkalmazott aszcariasis aszcariasis differenciáldiagnosztika májkárosító hatásáról is. A májkárosodás antihelmintikus gyógyszerek toxicitása A gyógyszerek jelentős része a májban átalakul, és eközben elveszti mérgező hatását.

Vannak azonban olyan gyógyszerek, amelyeknek a metabolizmusa során képződnek toxikus anyagok. A májtoxikus anyagok két csoportba oszthatók. Obligát vagy direkt hepatotoxinok Hatásuk előre megjósolható, dózisfüggő, az expozíció és a májkárosodás közötti idő általában rövid. Ebbe a csoportba tartozik több ipari méreg, a gyilkos galóca és a gyógyszerek közül aszcariasis differenciáldiagnosztika acetaminofen, aminek direkt toxikus hatása csak egy kritikus dózis felett jelentkezik.

  • Hogyan kell kezelni az aszcariasist felnőtteknél
  • Helminták emberi bőrkezelés alatt Hogyan tanulj meg úgy masszírozni, mint egy profi, 10 perc alatt!
  • Aszcariasis gázok - Hogyan lehet megszabadulni a férgektől a testben

Fakultatív vagy idioszinkráziás hepatotoxinok Toxikus hatásuk a dózistól független, csak bizonyos egyénekben jelentkezik, a lappangási idő változó. Az idioszinkráziának két formája van, a metabolikus genetikailag meghatározott enzimeltérés és az immunológiai idioszinkrázia túlérzékenységi reakció. Hallucinációt okozó gyógyszerek A metabolikus idioszinkrázia esetén a gyógyszer másképpen metabolizálódik, mint az átlagos populációban.

  • A bélbetegségek megelőzése
  • Töltse le krónikus opisthorchiasis kórtörténetét Milyen érzés?
  • Aszcariasis kórtörténet Helminták a májban: a fertőzés típusai, útjai és tünetei

A toxicitás felismerését nehezíti, hogy sok esetben a GPT-érték megemelkedik, majd normális lesz a gyógyszer folyamatos szedése közben. A hallucinogén szisztematikus bevitelével az agy fokozatosan alkalmazkodik hozzá, és a test függősége szükségessé teszi az adag növelését.

Ascaris lumbricoides - Such as Spaghetti !!

Az immunológiai mechanizmust jelzik az extrahepatikus jelenségek: láz, bőrkiütés, eosinophilia, arthralgia, autoantitestek képződése és a cytotoxikus lymphocyták megjelenése. A direkt toxikus és az idioszinkráziás mechanizmus sokszor egyszerre van jelen. Példák a gyógyszer okozta különböző típusú májkárosodásokra Acetaminophen paracetamol Direkt hatású hepatotoxin. A tényleges toxikus anyag egy metabolit, az N-acetil-benzokinon-imid NAPQIamit a glutation hatástalanítani képes, de kis glutationtartalék vagy annak kimerülése esetén sejtnekrózis következik be.

A toxikus hatás a kritikus mennyiséget meghaladó adag esetében jelentkezik.

Helminták emberi bőrkezelés alatt

A halálos adag általában 10—15 g, de alkoholistákban, májbetegekben kisebb dózis is halálos. Angliában ez a leggyakoribb öngyilkossági méreg.

aszcariasis differenciáldiagnosztika

Hazánkban is előfordult májtranszplantációval megmentett eset. Gyógyszer okozta májkárosodás Antihelmintikus gyógyszerek toxicitása INH Toxikus és idioszinkráziás reakciót okoz.

aszcariasis differenciáldiagnosztika

Az isoniciddel kezelt felnőttek 10 százalékában a kezelés első néhány antihelmintikus gyógyszerek toxicitása változó fokú, általában IU alatti aminotranszferáz- Diagnózis Legfontosabb a gondos anamnézisfelvétel. A szövettani kép sokféle eltérést mutathat, pl.

aszcariasis differenciáldiagnosztika

A morfológiai kép alapján azonban nem lehet a kiváltó noxára következtetni. Egyidejűleg több toxikus hatás is érvényesülhet, így pl.

A legjobb helmintos gyógyszer gyermekek számára

Az ipari toxinok használata egyre szigorúbb szabályozás alatt áll, azonban számos növényi alkaloida, mycotoxinok, gyógyteák, paramedicinális szerek, roboráló anyagok, recept nélkül beszerezhető gyógyszerek, élvezeti anyagok, teljesítményfokozók meg parazitákat mérgezünk gyógynövényekkel kábítószerek fogyasztása nem ellenőrizhető.

Nehezíti a diagnózist, hogy néhány esetben a májbetegség tünetei a gyógyszerszedés elhagyása után hetekkel, hónapokkal jelentkeznek pl. Általában a gyógyszer okozta májkárosodás gyakoribb és súlyosabb olyan egyénekben, akiknek már van valamilyen májbetegsége.

aszcariasis differenciáldiagnosztika

A differenciáldiagnosztikában minden májbetegséget számításba kell venni. A direkt hepatotoxikus szerek vérszintjének meghatározása, például acetaminophen okozta akut májlézió esetén a prognózis megítélését és a terápiás döntést segítheti. A reexpozíció esetén jelentkező tünetek megerősítik az etiológiát, de diagnosztikai célra az ilyen próba etikai szempontból nem használható.

A betegek 1 antihelmintikus gyógyszerek toxicitása a vírushepatitistől szövettanilag nem megkülönböztethető gyulladás jelentkezik. A gyulladás kiváltásáért az acetilhidrazin metabolit és az eltérő immunválasz a felelős. A gyors acetilátor típusú egyének hajlamosabbak az INH okozta májlézióra.

A helminthiasis epidemiológiája

A genetikai faktorok által befolyásolt idioszinkráziás immunválasz az egész csoportra jellemző, de legnagyobb a kockázat diclofenac, nimesulid és sulindac esetében. A hepatotoxikus antihelmintikus gyógyszerek toxicitása reagáló egyéneket megfelelő teszt hiányában még nem tudjuk kiszűrni. Aszpirin A Reye-szindróma súlyos akut hepatocelluláris károsodás az aszpirinre érzékeny betegekben, amit a hányás-hipoglikémia-hepatikus encephalopathia tünetegyüttes jellemez.